5 tipp a kitörő energiáért

 

Étkezz helyesen az egész napos lendületért!

Az étel energiává alakítása 2-3 órába telik. „Ha ennél több ideig nem eszel, az energiaszinted csökkenni kezd”, mondja a British Dietetic Association dietetikusa, Sian Porter.

Energialöket: Az étkezési adagjaid legyenek kicsik és rendszeresek. „Egy adagban mindig legyen meg a zsír, a protein és a rostok ötvözete, valamint egy kis édes íz sem árthat”, mondja Porter. „A tökéletes energianövelő ebéd egy adag makréla rizzsel és zöldségekkel, desszertnek pedig egy pohár joghurt.”

Ne hagyd, hogy a zsír elemésszen – emészd el te!

Ahogy az étel leér a gyomrodba, az enzimek üzemanyaggá alakítják: a proteint aminosavakra, a szénhidrátot cukorra, a zsírt pedig zsírsavakra bontja fel. Hasznos információ, de nem a legjobb sztori egy romantikus vacsorára.

Energialöket: „A zsírban gazdag ételeket nehezebben tudjuk megemészteni, így leszívja az energiakészleteinket”, mondja Porter. Válaszd inkább a sovány proteint (például a grillcsirkét), és csak akkor egyél ebédre burgert, ha délután úgyis le akarsz dőlni egy kis sziesztára.

 Használj mesterséges üzemanyagot! 

A gyomrodba küldött ételeket a májad glicerinné alakítja, ami glükózzá változik a véráramban – ez pedig üzemanyag a legtisztább formájában. „Ezt a sejtek magukba szívják, ezáltal felvéve minden számukra szükséges energiát”, mondja Sanders.

Energialöket: Egy 6-8% glükózt tartalmazó sportital ideális energialöketet ad, méghozzá azonnal. „Ha nem tudsz beszerezni egy sportitalt, a gumicukorkák és egy szelet lekváros fehérkenyér is megteszi”, Ruth McKean, a Scottish Institute of Sport dietetikusa.

Tartsd működésben a motort!

Minden sejtedben van egy kis „motor”, a mitokondrium, ami arra használja a glükózt, hogy adenozin-trifoszfátot (ATP) és kreatinfoszfátot hozzon létre. Ettől az anyagtól működnek a sejtjeid.

Energialöket: A mitokondrium is öregszik, de életben tarthatod, ha hetente háromszor 90 percet biciklizel, állítja a Mayo Clinic egy tanulmánya.

 Cserélj kezet!

Amikor igénybe veszed a testedet, a szervezet működésbe lép. „Az agyalapi mirigyed szól a májadnak, hogy engedjen glicerint a véráramlatba, amit végül glükózként adagolja neked az energiát”, mondja Tom Sanders, a Kings College London dietetikus professzora.

Energialöket: Cserélj oldalt! Tanulmányok szerint, ha a mindennapi tevékenységekhez a gyengébb kezedet használod, azzal képes vagy megjavítani a sérült idegpályákat, és teljesen újakat is képes vagy létrehozni, hogy ezzel segítsd az energia áramlását.



from Men's Health Magyarország http://ift.tt/1RQlQ0M
via IFTTT
0 Komentar untuk "5 tipp a kitörő energiáért"

 
Copyright © 2014 Berita Kesehatan - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info