Nyomd keményen, de ne nagyon

HIIT edzés, intenzív edzés, intervallum edzés, interval, interval edzés

Az igaz, hogy a magas intenzítású intervall tréning – vagyis a HIIT — olyan extrém terhelést jelent, amivel fittségedet könnyedén megtarthatod, fejlesztheted. Viszont tudnod kell, hogy a sprint munka ahhoz hasonlatos terhelést jelent, mintha az oroszlánok kergetnének – furcsa, de igaz, a tested pontosan így értelmezi.

Harcolsz vagy elfutsz? Az evolúció során tanult élettani mechanizmussal a szervezet felkészül a stresszes helyzetekben adható válaszra. Testünknek energia kell a futáshoz vagy a harchoz, kiváltódnak hát a stresszhormonok – és az agynak mindegy, hogy mindez a fitneszteremben vagy a szavannán történik-e.

Ezek hormonok rövid távon égetik a zsírt és izmot építenek. A HIIT során termelődnek, majd a regeneráció alatt csökken a számuk. Enyhítik a gyulladást, segíthetik megvédeni a szervezetet a szívbetegségek és a diabétesz ellen. De most jön a lényeg! Ahogy a borral és a nőkkel kapcsolatban, így van ez a magas intenzitású edzésmunkával is, a túl sok megárthat.

A szervezet ennyi stresszt csak egy helyről és egyszer-egyszer tud elviselni, legyen ez a HIIT, a munkából származó feszültség, a rossz alvás okozta kimerültség, vagy más edzéseid programja. Túlzott intervall munkával a stresszhormonok 0-24-ben szállják meg a testedet, és nincs idő a csökkentésükre.

A túlzásba vitt HIIT más tréningekkel és stresszes életmóddal kombinálva addiktív hatású lehet. A túlterhelt környezetben a test kortizolszintje krónikusan magas értéket ér el, mely hormon izomvesztést, zsírmegtartást, és az immunrendszer meggyengülését okozhatja.

A megoldás: Végezz csak 1 HIIT edzést hetente! Ez a többség számára ez elég, főleg, ha amúgy súlyzózol is! És tegyél meg mindent a stresszmentesítes életért – bármilyen módokon teheted is ezt meg. Így minden, edzéseid hatékonyságát szolgálja majd!

Kép: Europress



from Men's Health Magyarország http://ift.tt/1UNSLrE
via IFTTT
0 Komentar untuk "Nyomd keményen, de ne nagyon"

 
Copyright © 2014 Berita Kesehatan - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info