Szénhidrátfüggő vagy?

 

Az Aucklandi Egyetem kutatói azt találták, hogy az olcsóbb élelmiszerek és rágcsálnivalók feldolgozott szénhidrátjaihoz könnyen hozzá lehet szokni. A szénhidrátok „cukor-rohamot” indítanak el a szervezetben, ugyanazokon az agyterületeken, ahol a nikotin és más addiktív drogok hatnak. Olvasd el, hogyan tarthatod kézben az irányítást, és kerülheted el, hogy a szénhidrátok rabszolgájává válj.

A horog

A szénhidrátok olyan cukrok és keményítők, amelyek jellemzően a tésztákban, a gabonafélékben, a burgonyában, a kétszersültekben az édesített italokban és a sörben vannak jelen. A szénhidrátok hatására a szervezet vérkeringést szabályozó inzulint választ ki.

Növeld a magnéziumadagot. A magnézium kulcsszerepet játszik a szénhidrátok szabályozásában, azonban a finomított cukrok bevitelekor a vesén keresztül kiürül a szervezetből. A megfelelő magnéziumpótlás érdekében szedj naponta 300 gramm magnézium étrendkiegészítőt, amely bizonyíthatóan képes szabályozni az inzulinkibocsátást, még a 2-es típusú cukorbetegséggel élőknél is.

A napi dózis

Az elfogyasztott szénhidrátok hamar glükózzá alakulnak át. „Az ilyen módon a véráramba kerülő „cukorlöket” ugyanazt a jutalomközpontot aktiválja a középagyban, mint amelyik a drog nyújtotta extázisérzést is okozza” – mondja Dr. Simon Thornley, az ételfüggőség egyik legismertebb kutatója.

Figyelj oda az adagokra. A keményítő eredetű szénhidrátoknak megvan a helyük az étrendben, arra azonban oda kell figyelned, hogy ne túlozd el a mennyiséget. A brit Élelmiszerszabvány-ügyi Hivatal szerint az elhízással összefüggésben áll az a kép, amit az emberek az általuk elfogyasztott étel mennyiségéről alakítanak ki. Ha szénhidrátban gazdag ételt fogyasztasz, korlátozd az adagot ököl nagyságúra.

A csúcspont

Mivel a magas vércukorszint nem tesz jót, a szervezet válaszul inzulint termel, amivel csökkenteni igyekszik a vércukrot. Az inzulinnak azonban van egy kellemetlen hatása is: a szervezetet arra ösztönzi, hogy az energiát zsír formájában raktározza.

Ragaszkodj az italodhoz. Ahogy azt a Marylandi Egyetem kutatói megállapították, az alkohol és a koffein emeli a zsírraktározásért felelős, kortizol nevű stresszhormon szintjét. A mérsékelt mennyiség még elfogadható, de a kettőt nem ajánlott rendszeresen kombinálni. Ezért ha a vacsorához bort ittál, hagyd ki a kávét.

A leszálló ág

Ha túl gyakran fogyasztasz nagy mennyiségű szénhidrátot, májad fokozatosan ellenállóvá válik az inzulinnal szemben. A nagyobb ellenállás következtében egyre több szénhidrátra lesz szükséged ugyanolyan mértékű hatás eléréséhez – éppúgy, mint ahogyan a drogok esetében. ”A túlzottan cukros ételek általában nem laktatóak és fogyasztásuk könnyen szokássá válhat” – mondja a Brit Táplálkozási Alapítvány orvosa, Dr. Myness.

Az „ötöt egy nap”-elv. A gyümölcs- és zöldségfélék segítenek megakadályozni az inzulinrezisztencia kialakulását. Válassz „lassan oldódó” zöldségeket és gyümölcsöket: lencsét, fejtett borsót, babféléket, bármilyen hüvelyest, vagy mogyorót.

Az új kör

A szénhidrátokhoz való hozzászokás az inzulinrezisztenciával kiegészülve ahhoz vezet, hogy a vércukorfelesleg zsírtöbbletként raktározódik el a szervezetben – ami egyenes út az elhízáshoz. És minél többet nyomsz a mérlegen, annál több szénhidrátot kíván a szervezeted. Ezért aztán újra és újra visszamész a dílerhez egy újabb adagért.

Győzd le a vacsora utáni sóvárgást. Tele hassal nassolj: a University College London kutatói szerint azzal, hogy a csokoládé adagodat közvetlenül vacsora után eszed meg, csökkentheted a csokoládéfüggőséget.



from Men's Health Magyarország http://ift.tt/21Mac1m
via IFTTT
0 Komentar untuk "Szénhidrátfüggő vagy?"

 
Copyright © 2014 Berita Kesehatan - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info