8 szabály a tökéletes testért

 
 
1. táplálkozási szabály: Szokj rá az evésre

Mindegy, mennyi mindent teszel azért, hogy lefogyj, az éhezés biztosan nem segít. Ezzel a módszerrel néhány órán – esetleg pár napon – át talán rákényszerítheted szervezetedet a zsírégetésre, de előbb-utóbb tested az anyagcseréd lassításával kezd kompenzálni. Ha azonban rendszeresen ellátod szervezeted valódi zsírégető anyaggal, az anyagcseréd megfelelően fog működni. A megfelelően nagy mennyiségű étel és a zsírégetés nemcsak jól kiegészítik egymást: kéz a kézben járnak.

2. táplálkozási szabály: Figyelj a helyes időzítésre

Ébrenléted alatt nagyjából három óránként egyél valamit. Ebbe öt kisebb vagy közepes étkezés, vagy pedig három főétkezés és két kisebb étkezés fér bele. Napi ötszöri étkezéssel izmaid folyamatos fehérje utánpótláshoz jutnak, ezáltal kevésbé leszel éhes az étkezések során, így kisebb valószínűséggel engedsz a túlevés csábításának. Az evés mellett a bőséges folyadékfogyasztásra is figyelj oda, hogy anyagcseréd maximális hatékonysággal működhessen.

3. táplálkozási szabály: Gondold át a vacsorát

Két okos változtatással óriási mértékben csökkentheted a kalóriákat. Elsőként többé ne úgy gondolj a vacsorára, mint a nap legbőségesebb étkezésére. Egyél többet a nap korábbi részében, így biztosítva kalóriaszükségletedet.

Ezen kívül kerüld a keményítőből származó szénhidrátokat (Rizs, tészta, burgonya és a kenyérfélék) este 6 óra után. Minél kevesebb szénhidrátot fogyasztasz este, annál gyorsabban érheted el az ideális formádat.

4. táplálkozási szabály: Egyél az erőért

Edzésedhez szükséges üzemanyagot azzal biztosíthatod a legjobban, ha edzésterved illeszkedik a napi (öt étkezésből álló) étrendedhez. A súlyzóedzést két órával az evés után kezdd el, ezt követően pedig minél előbb keríts sort a következő étkezésre.

Minden alkalommal vigyél fehérjét a szervezetedbe. Az erőedzéshez és az izomnöveléshez testsúlykilogrammonként naponta 2 gramm fehérjére van szükség. 90 kilogrammos testsúly esetében  tehát napi 180-200 gramm fehérje elfogyasztása az ideális. Ha nem az izomépítés a célod, ennél persze kevesebbel is beérheted.

5. táplálkozási szabály: Töltődj fel szénhidráttal

A szénhidrátok a szervezet elsődleges üzemanyagforrásai: egy hosszabb edzés alatt ezek segítenek legjobban a zsírégetésben. (Ahogy sporttal foglalkozó tudósok mondják, a zsír szénhidrát lángokban ég el.) A zsírok a szervezet legjobb energiaforrásai, a szénhidrátok pedig hozzájárulnak azok optimális felhasználásához.

A különböző szénhidrátoknak azonban eltérő hatásokat fejtenek ki. Az összetett típusokból (például a kenyér és a tészták) könnyen túleheted magad, ami miatt – mivel a szükségesnél sokkal több hajtóanyag kerül a szervezetedbe – viszont a felesleg zsír formájában raktározódik el a szervezetedben.

6. táplálkozási szabály: Több rostot és kevesebb cukrot

A zöldségekben lévő rostok elképesztően jótékonyan hatnak a szervezetre:segítenek kordában tartani a testsúlyt, hozzájárulnak a szív egészségéhez, és megelőzik a betegségeket. A rostokban gazdag ételektől hatékonyan csillapítják az éhséget, ezért hamarabb fejezheted be az étkezést.

A táplálkozási skála másik végén az egyszerű cukrok és édesítőszerek állnak – például az asztali cukorként ismert cukróz –, amelyek biztosítják a szükséges energiát, de nem laksz tőlük jól. Ezért ha teheted, tartsd távol magad tőlük. Ha teljesen nem is tudod kiiktatni étrendedből az édesítőket, arra ügyelj, hogy minél ritkábban kerüljenek az étlapodra, és lehetőleg üres gyomorral fogyassz belőlük, amikor szervezeted hajlamosabb  inkább égetni, mint tárolni a bennük lévő energiát.

7. táplálkozási szabály: Óvakodj az alkoholtól

A test annyira igyekszik megszabadulni az alkoholtól, hogy elsőként ezt igyekszik feldolgozni (még mielőtt a gyomrodba jutó falatokhoz nekilátna), emiatt pedig gátolhatja az izomépítést. Ez persze nem azt jelenti, hogy mostantól egy kortyot sem ihatsz – minden, amit kényszerből vonsz meg magadtól, csak még nagyobb sóvárgást ébreszt benned.

A sörrel és a bort számítsd bele az adott étkezés szénhidrátmennyiségébe. Ha például a szték mellé megiszol két sört, erőnléted nem szenved kárt. Hat doboz sör egy pizzához azonban már hátráltat célod elérésében.

8. táplálkozási szabály: Ne hagyd ki a zsírt mindenáron

Ne  dőlj be annak a tévhitnek, hogy minden zsír az ellenséged. A szervezetnek erre a tápanyagra is szüksége van. Agyad 70 százalékát zsír alkotja; a legférfiasabb hormonod – a tesztoszteron – is zsírból épül fel; emellett a test sejtszerkezetéhez is elengedhetetlen. A túlzottan zsírszegény étrend a legtöbb ember számára káros, és betartani is szinte lehetetlen. A testet nem lehet becsapni: ha úgy érzékeli, hogy nem várható utánpótlás, nem nullázza le a zsírraktárát.

(Forrás: Build A Cover Model Body – a Men’s Health kiadványa)



from Men's Health Magyarország http://ift.tt/1p6o7OD
via IFTTT
0 Komentar untuk "8 szabály a tökéletes testért"

 
Copyright © 2014 Berita Kesehatan - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info