Vágj vissza a stressznek

Hatékony tippek streszs ellen, stresszkezelési tanácsok, stresszmentesítő tippek

Friss kutatási eredmények szerint az egészségre tartós hatást gyakorol az, hogyan képes az agy alkalmazkodni az olyan szociális stresszhelyzetekre mint a munkahelyi versengés vagy a költözés. Ha nem vigyázol, egy munkahelyi feszültségtől vesztesnek érezheted magad, ami – ha az állapot hosszabb ideig fennáll – depressziót és elszigetelődést is okozhat. Az agy szerencsére gyors reakcióra is képes : különféle vegyületeket bocsát ki és igyekszik gyorsan alkalmazkodni a stresszhelyzethez, ezzel segítve a megküzdést. Íme, a szociális stresszorok legrosszabb válfajai – és agyad stratégiái.

A stresszor: Átugrottak az előléptetési listán

Ez történhet: A heverődbe ásod magad. A társas vagy munkahelyi stressz elszigetelhet másoktól – ami már csak azért sem jó, mert a magány több betegség kialakulásában (koszorúér betegségek, 2-es típusú diabétesz, elhízás és rövidebb várható élettartam) is szerepet játszik.

A stratégia: Menj társaságba – még akkor is, ha éppen egyedüllétre vágysz. A Mount Sinai kutatói megfigyelték, hogy az izolált egerek agya a stresszválaszok közvetítéséért felelős dopamint túlzottan gyors ütemben termelte, míg a társaságban élő egyedek dopaminszintje stabil és megfelelő maradt. Az ismétlődő stresszhelyzetek leküzdésével agyad megtanulja helyes mennyiségben termelni a hormont.

A stresszor: Versenyszellemtől fűtött kollégád megnehezíti az életed

Ez történhet: A támogatás hiánya korai temetést jelenthet. A Tel-Avivi Egyetem egyik tanulmánya szerint azok a munkavállalók, akik kollégáikat barátságtalannak vagy kevéssé segítőkésznek ítélték meg, nagyobb valószínűséggel halnak meg korábban – még akkor is, ha alkalmazkodnak a kedvezőtlen körülményekhez – mint a társaik támogatását élvezők.

A stratégia: Az erőfitogtatás helyett figyeljetek a közös munka hasznára. Egy kutatás a jobb eredmény érdekében együttműködő majmok agyában olyan sejteket mutatott ki, amely segített nekik más egyedek viselkedését megjósolni. Ha pedig tudod, hogy mit várhatsz kollégáidtól, nyerő helyzetben leszel.

A stresszor: Veszítettél

Ez történhet: Bizonytalanná válsz. Egy francia tanulmány szerint a veszteségérzés növeli a társas szorongást és a társadalmi hierarchiák iránti érzékenységet.

A stratégia: Nagy figyelmet igénylő tevékenységekkel (például rejtvények vagy edzés) eloszlathatja a negatív gondolatokat és érzéseket, derül ki egy 2011-es harvardi elemzésből. Fontos, hogy a tevékenység ne járjon stresszel: ugyanez az elemzés azt is megállapította, hogy az idegeskedéssel járó feladatok csak tovább fokozzák a már meglévő stresszt.



from Men's Health Magyarország http://ift.tt/1rBVvy4
via IFTTT
0 Komentar untuk "Vágj vissza a stressznek"

 
Copyright © 2014 Berita Kesehatan - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info