Hogyan működik a fájdalom?

1. A sérülés

Az idegsejtekben nátrium, kálium és kalcium van. Ha egy forró tepsit megfogsz, ez az egyensúly felbomlik. A nátrium áthalad a sejt membránján és amikor elég mennyiségű jut át a sejtbe, az idegek egy kis elektromos jelzéssel figyelmeztetnek.

Fájdalom működése, idegrendszer működése, fájdalom, égési sérülés, fájdalom érzékelése

Forrás: Europress/Getty

2. A fájdalom fajtái

A különböző idegrostok más-más fájdalmakat továbbítanak- mechanikai, kémiai és hőmérsékleti. A kezed égése eljut a megfelelő idegrostokhoz és áthalad a gerincvelőn.

3. Az idegközpont

Mindegyik fájdalom jele áthalad a gerinceden. A kezedből érkező a nyakad középső részéhez ér, az 5. és 7. csigolya közé. A bejutási pont attól függ, honnan is ered a fájdalom. A nagyujjadé például az 5. csigolyáig jut.

4. Feldolgozás

Miután áthaladt a jel a gerineden, eljut a talamuszba, az agyadba. Egy égési sérülésnek ehhez 0,01 másodpercre van szüksége. És ez még nem is számít gyornak, mert a másik két idegrost 10-szer ilyen gyors. Az agyad modulálja a fájdalmat, aztán átjuttatja a nagyagykéregbe.

5. A reakciód

Elrántod a kezed: ez az első válaszreakció akkor, ha megégeted a kezed. “A tested úgy működik, hogy megmentse az életed”- mondja dr. Ted Epperly, orvos. “Így reflexből elveszed onnan a kezed.”

Kiabálsz, káromkodsz: ennek evolúciós okai van, hiszen másokkal is tudathatod, hogy veszély leselkedik rájuk- mondja dr. Epperly.

Elájulsz: ez általában az elviselhetetlen fájdalmaknál jelentkezik, elég ritka dr. Epperly szerint. A tested általában azt akarja, hogy éber maradj és megmenekülj a veszélytől. Igen, ha elájulsz a steak is túlsül.



from Men's Health Magyarország http://ift.tt/1YAR8gz
via IFTTT
0 Komentar untuk "Hogyan működik a fájdalom?"

 
Copyright © 2014 Berita Kesehatan - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info