Így tesz tönkre a halogatás

 

Halogatás, egészséges életmód, egészség, tippek, munkahelyi tanácsok

1. Az agy

Lehet, hogy csak eszedbe jutott a régóta halasztgatott feladat. Vagy épp ideje lenne, hogy nekiláss. Bárhogy is, az agyad vészhelyzeti központja, az amigdala átkiabál a hipotalamusznak, hogy fenyegetést észlelt. A hipotalamusz erre harci (vagy menekülő) módba kapcsolja a testedet, utasítja az endokrin és az idegrendszeredet, hogy fokozzák a tevékenységüket. Krónikus halogató vagy? Lehetséges, hogy az amigdalád sosem pihen, és szakadatlanul készenlétben tart, hogy reagálhass a vélt veszélyre.

2. Az agyalapi mirigy

A növekedésért felelős mirigyként is ismert agyalapi mirigy az ACTH és TSH nevű serkentőhormonokat termeli, hogy levezényelje a stresszre adott választ. Ezzel egy időben a vazopresszin nevű hormon (ADH) vízvisszatartásra és a vértérfogat növelésére utasítja a tested.

3. A pajzsmirigy

A TSH megérkezése azt közli a pajzsmirigyeddel, hogy pumpáljon ki tiroxint és trijód-tironint. Ezek aztán serkentik az anyagcserédet, amitől felgyorsul a pulzusod és emelkedik a vérnyomásod.

4. A mellékvese

Eközben az ACTH megjelent a mellékvesédben, és megnyitotta a hormonzsilipeket, így adrenalin, noradreanlin és kortizol özönlik a testedbe. Ezek a stresszhormonok előkészítik az izmaidat, megterhelik a tüdőfunkciódat, és ideiglenesen leállítanak minden nem lényeges működést, hogy a tested tartalékolja és fókuszálja az erőforrásokat. A mindennapos löket miatt idővel kevésbé érzékeled a kortizol hatásait.

5. Az immunrendszer

Mivel a tested nem tudja, oroszlánnal vagy limfómával került-e szembe, a fertőzés ellen küzdő fehérvérsejtek árasztják el a testedet ezzel arányos mennyiségű kortizol kíséretében, amely kordában tartja a számukat. Ám a folytonos halogatás ellenállóvá tehet a kortizolra, aminek következtében a zabolátlan fehérvérsejtek káros gyulladást okozhatnak.

6. A zsigeri zsír

A mellékveséd pluszenergiát igényel, hogy szakadatlanul pumpálhassa beléd a stresszhormonokat, ezért a tested a közeli belső szervek körül halmozza fel a tartalékot. Ezek a zsigerizsír-készletek kisvártatva további gyulladáskeltő molekulákat szabadítanak fel. Következik: az inzulinrezisztencia és a megnövekedett LDL koleszterinszint okozta szívinfarktus.



from Men's Health Magyarország http://ift.tt/26ntWs3
via IFTTT
0 Komentar untuk "Így tesz tönkre a halogatás"

 
Copyright © 2014 Berita Kesehatan - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info