Minek neked személyi edző?

Személyi edző, fitnesz

Minden gyakorlatnak számos verziója létezik. A kliens épp adott állapotától és a céloktól függ, hogy melyeket használjuk. Nem mindegy, hogy ki, mikor, milyen mentális állapotban érkezik az edzésre. Az sem mindegy, hogy az izmai és az ízületei hogyan működnek az adott pillanatban.
A jó edzések úgy kapcsolódnak egymáshoz, mint a láncszemek. A megfelelő edzésprogram progresszíven fejleszt, minden egysége hatással van az egészre. Négy edző kollégámat kértem meg, hogy ők is mondják el a véleményüket a témáról.

Tanulni, tanulni, tanulni

Ha jól emlékszem, Lucretius (római költő, kb. i. e. 98–53. – a szerk.) mondta, hogy az egyik ember étke a másik mérge. Ugyanez igaz az edzésre is. Minden vendégünkkel felmérés alapján dolgozunk, és még ha akadnak is közös gyakorlatok két vendég edzésterve között, akkor is egyéni végrehajtási móddal és figyelemmel hajtatjuk végre azokat. Alapvetően azt vallom, hogy nincsen rossz gyakorlat: csak rosszul végrehajtott vagy nem megfelelően előkészített gyakorlat van. Nálunk vannak csoportos edzések is, de ott is egyénre szabottság érvényesül, azaz ugyan mindenki ugyanazt csinálja, de lehet, hogy mindenki máshogy. Valószínűleg ennek köszönhető a hatékonyságunk.

Sokan még ha személyre is szabják a progra-mokat, tipikus hibákba esnek bele. Ilyen a sab-lonosság. Ha egy edző nem képzi magát, egyformává válnak az órái. Sok a foga-lomzavar, a tévhit, a rosszul végrehajtatott gyakorlat. Sosem láttam még például kézisúlyzóval végzett fekvenyomást vagy a pilatesben népszerű fellendülést jól végrehajtani. Az anatómia, a mozgásminta kellő ismeretének hiánya sok probléma oka.

Füzy Gábor, nemzetközi pilates mestertanár, rehab- és erőnléti edző

A cikk folytatását megtalálod Men’s Health új számában.

MH1506_banners600x300



from Men's Health Magyarország http://ift.tt/20b1A0d
via IFTTT
0 Komentar untuk "Minek neked személyi edző?"

 
Copyright © 2014 Berita Kesehatan - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info