Lesiklás

GettyImages-503880773

Ismét beköszöntött a tél, amikor barátaink jelentős része elzarándokol a hegyekbe új sport- és partiélményeket gyűjteni. Abban, hogy idén te se maradj ki ebből a kalandból Miklós Edit tanácsai segítenek!

Aranyszabály: jó társasággal minden szinten élvezet sízni.

Minden barátom síel, de én még sosem próbáltam. Tetszene ez a sport nekem?

Ha szeretsz a hegyekben lenni, szeret mozogni és egy kis izgalomra vágysz, akkor egy próbát mindenképp megér!

Nem ciki, ha mindenki jól síel, én meg kezdő vagyok?

Nem. Az a ciki, ha meg se próbálod!

Rendben, de mégis hogyan kezdjek neki? Ez azért nem egy veszélytelen sport!

Nem az, éppen ezért mindenképp javasolnék egy síiskolát, szakképzett oktatókkal. Velük sokkal gyorsabban és könnyebben meg lehet tanulni sízni, hiszen nekik már van tapasztalatuk abban, hogyan kell egy kezdőt elkezdeni tanítani.

Mennyi idő kell ahhoz, hogy ne csak essek-keljek a havon?

Szerintem már az első lépéseknél vannak sikerélmények, de onnantól lesz igazán élvezhető a sízés, ha már esés nélkül le tudsz ereszkedni a pályán és akár gyorsabban is tudsz sízni. Aranyszabály, hogy jó társasággal minden szinten élvezet sízni.

Mégis: mi a legjobb ebben az egészben?

Az, hogy kint vagy a csodaszép természetben, a friss levegőn és az, hogy sízés után átmelegítheted magad egy forralt borral.

Két lécen csúszkálni a havon – elég bizonytalannak fogom érezni magam. Hogyan legyen elég önbizalmam és főleg: hogyan ne veszítsem el azt az első esésnél?

Ha jó oktatóval tanul az ember, akkor minden menettel nő az önbizalma. A lényeg, hogy ha teheted, akkor telente gyakrabban járj el, mert akkor megmarad az érzés a lábadban és nem fogod azt érezni, hogy elfelejtettél sízni.

Hétvégék a hegyekben. Csak óvatosan: síelés közben könnyű leégni!

 

Beszéljünk az anyagiakról! Milyen felszerelésbe invesztáljak és mennyit?

Mindig érdemes egy jó szaküzlet véleményét kikérni, hogy milyen méretű sílécet, síbotot vegyünk magunknak. Talán a legfontosabb felszerelés a bakancs, ami kényelmes kell hogy legyen, mert egy szűk darab könnyen elveheti a kedvünket a sízéstől. Arra is figyelni kell, hogy ez ne legyen túl puha, szorítsa rendesen a bokánkat, de azért mégse nyomjon. A síléc is fontos, aminek főleg a hosszúságára kell odafigyelni – ne legyen túl hosszú a magasságunkhoz és a tudásunkhoz képest. Kezdőként jobb egy minél rövidebb léccel kezdeni, majd később lehet egy hosszabb és keményebb, vagyis gyorsabb sílécre váltani. A sisakot se felejtsük el, ez az egyik legfontosabb kiegészítő. És persze a ruházatba is lehet invesztálni annak függvényében, ki mennyire fázós és mennyire követi az aktuális sídivatot.

Hogyan lépjek túl a kék pályán?

Egyszerűen ha már elég önbizalmat érzünk sízés közben, akkor ki kell próbálni a nehezebb pályákat is. Ezeken ha nem is gyorsan, de lassan, biztonságosan biztos le tudunk ereszkedni.

Hogyan kerüljem el a sérülést?

Minden sérülés esélyét a jó fizikai kondícióval lehet csökkenteni a leghatékonyabban. Ne csak sízni járjunk el telente, hanem a hétköznapokban is sportoljunk.

Miből mennyit ihatok a hüttében?

Ha magasan sízünk, akkor mindenképp rengeteg folyadékot javasolt fogyasztani, de elsősorban vizet! Én ajánlom a forralt borozást, de csak sízés után, amikor már lekötöttük a síléceket. Így a legbiztonságosabb – nem csak nekünk, a többieknek is.

Az Alpok ereje Franciaországban remek síparadicsomokra bukkanhatsz.

Az Alpok ereje Franciaországban remek síparadicsomokra bukkanhatsz.

 

Hová érdemes elutazni? Melyik a legjobb síterep Európában?

Általában minden síterepen vannak könnyű és nehéz fokozatú pályák, úgyhogy nem nagyon lehet tévedni. Én javaslom az osztrák és a dél-tiroli sípályákat, de aki szeret messzebbre utazni, az Franciaországba is ellátogathat, hiszen ott is rengeteg szép síparadicsom található.

 

GettyImages-462067918

A 22. helyen Lake Louise-ban. A decemberi volt eddigi legjobb szereplése a kanadai versenyen.

A szakértő: Miklós Edit

A Csíkszeredán született 27 éves alpesi síző 2011 óta versenyez magyar színekben, a legutóbbi téli olimpián pedig hetedikként végzett lesiklásban, ami minden idők legjobb magyar síhelyezése. Legutóbbi szép eredménye a 2015-ben, a St. Moritz-i világkupán lesiklásban szerzett bronzérem.

Síelős aranyszabályok:

  1. Sisak és megfelelő felszerelés nélkül ne indulj neki a hegynek!
  2. Oktatóval kezdj el sízni tanulni!
  3. És a legfontosabb, hogy élvezd a sízést!

Fotókredit: Getty Images



from Men's Health Magyarország http://ift.tt/1Ny4MJX
via IFTTT
0 Komentar untuk "Lesiklás"

 
Copyright © 2014 Berita Kesehatan - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info