BÉL/EMÉSZTŐRENDSZER
1/ EMÉSZTÉS
A gyomor és a vékonybél enzimei a fehérjéket két illetve három aminosavból álló peptidekre bontják (ezek testünk építőkövei). Ezeket a peptideket azután más enzimek tovább bontják, aminek eredményeként minden egyes aminosav önálló egységgé válik.
MÁJ
2/ SZÁLLÍTÁS
Az aminosavak a májkapu gyűjtőerén keresztül az emésztőrendszerből közvetlenül a májba kerülnek. A máj fő feladata a vérben lévő méreganyagok kiszűrése. Emellett azonban számos más funkciója is van. Ezek közül az egyik az, hogy a gyűjtőéren keresztül beérkező aminosavakat szétválogatja, és egy részüket visszajuttatja a vérkeringésbe. Így ezek az aminosavak eljuthatnak az izmokhoz.
3/ A SZERVEZET VÁLASZA
Az izmok tulajdonképpen hosszabb-rövidebb rostok alkotta kötegek. Egy megerőltető edzés következtében a rostokon apró szakadások keletkeznek. Ez a károsodás aktiválja az immunrendszert: növekedési hormon kezd termelődni és őssejtek kerülnek a keringésbe. Ezen folyamat eredményeként pedig az érintett terülteken megindul a sérülés (egész pontosan az aminosavak szerkezetének) kijavítása.
4/ FELÉPÜLÉS
DNS-ünk olyan, mint egy építésvezető: kiválasztja a szükséges aminosavakat, sorba rendezi őket és kijelöli a feladatukat. Az izomrostok munkás csapata az újonnan kiválasztott aminosavakat az izomműködés alapegységeinek tekinthető miofibrillumokká fűzi össze. Ezek az aktin- és miozinfilamentumokból felépülő kötegek elengedhetetlenek az izmok összehúzódásához.
5/ JAVÍTÁS ÉS NÖVEKEDÉS
Az újonnan elkészült miofibrillumok összeolvadnak a károsodott izomrostokkal. A szakadás kijavítása azonban több egyszerű befoltozásnál: a beépülő miofibrillumok segítségével az izom nagyobbá és erősebbé válhat, mint a károsodás előtt volt. Ideje hogy megfeszítsd.
Kép: Europress
from Men's Health Magyarország http://ift.tt/1OMwt2W
via IFTTT
0 Komentar untuk "Hogyan lesz a fehérjéből izom?"