Így éld túl a reggelt kávé nélkül

Reggeli kávé, koffein, reggel, kávéfüggőség, koffeinfüggősség

Az ok: a kávéra – akár a drogra – rászokhatsz, ha három, egymást követő napon fogyasztasz belőle, derül ki a Johns Hopkins University School of Medicine vizsgálatából. Rendszeres (100mg) koffein bevitel után – ami 2-2,5 deciliter gyenge kávénak felel meg -, már lehetnek elvonási tüneteid.

A koffeinkimaradás problémát jelenthet a rendszerben: kifáradáshoz vezethet, fájhat a fej, ingerlékennyé, bosszússá válhatsz, mondja Laura Juliano, Ph.D., az American University pszichológus professzora. Pedig előfordulhat, hogy nem jutsz kávéhoz, is az is, ha le akarsz szokni róla.

Amikor fáradt vagy, a szervezet egy adenozin nevű kemikáliát termel, s amint ezek hozzákötődnek az agy adenozin-receptoraihoz, máris álmos leszel. A koffein molekulái viszont belépve a rendszerbe megkötik ezeket az érzékelő sejteket és energiát adnak. Ahogy a szervezet kezd hozzászokni a kávéhoz, úgy alakul ki egyre több adenozin receptor, azaz több koffein-molekula szükséges ugyanahhoz az energizáló hatáshoz. Ha pedig kimarad egy adag, azokat az extra receptorok is adenozint kapnak – az agy ehhez nincs hozzászokva.

A kimerültségen kívül fájhat a fejed is. A koffeintől a vérerek összeszűkűlnek, amitől kevesebb vér jut az agyba. Mikor a fej hozzászokott a különféle stimulánsokhoz – mint például reggel – kitágítja az ereket és növeli a véráramot, mielőtt egy kortyot is innál, mondja Juliano. Azonban, ha nem iszol kávét, ez az extra mennyiségű vér problémát okoz az agyban. Valószínűsíthetően ugyanez a vérbőség az oka annak is, ha koffein hiányában ingerlékeny, ideges vagy akár még lehangolt is lehetsz, olvasható a Pharmacology szaklapban. Sőt még izomfájdalmat és influenza-tüneteket is produkálhat az elvonás, hányingert érezhetsz és akár aktuálisan hányhatsz is.

Ha el akarod kerülni ezeket a tüneteket, maradj a reggeli rutinodnál (bár észre fogod venni, hogy egyre több és több kávé kell). Ha mégis – valamilyen okból kifolyólag – el kell hagynod a reggeli adagot és nem akarsz megviselt lenni, vegyél be pár excedrint: két tabletta legalább annyi koffeint tartalmaz, mint 2-2,5dl kávé. Ha végleg meg akarsz válni a kávétól, egy 4 hetes időtartam alatt csökkentsd a bevitelt. Mondjuk napi 4 csészényi a normál adagod. 1 hét után legyen csak 3, két hét után csak kettő, és három hét után engedj meg csak 1-et magadnak. Még így is lehetnek elvonási tüneteid: ebben az esetben ibuprofént vegyél be, abban nincs koffein, mondja Juliano.

Kép: Europress

MH1506_banners600x300



from Men's Health Magyarország http://ift.tt/1UIarU6
via IFTTT
0 Komentar untuk "Így éld túl a reggelt kávé nélkül"

 
Copyright © 2014 Berita Kesehatan - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info