Sokan előrelátóak és eljárnak edzeni még az ünnepek előtt, hogy legyen mit visszaszedni-pedig mennyivel egyszerűbb az, ha egész évben odafigyelsz a táplálkozásra és a rendszeres mozgásra…A lényeg, hogy ha nem szeretnél te is kikerekedni, mint a káposzta húsgombócai, akkor csak néhány dologra kell figyelned.
Megpróbálok segíteni 1-2 viszonylag könnyen betartható tanáccsal és egy egészségesebb menüt is ajánlok karácsonyra.
Szóval, íme a tanácsok:
1. Mértékletesség. Ha semmiképp nem szeretnéd megbántani a nagynénéd, akkor muszáj enned a halászléből, töltött káposztából, kacsából, pulykából és a süteményekből is… Viszont próbálj meg kis adagokat szedni. Ha kell, inkább kistányérra szedj a sok finomságból, így mindenből eszel egy kicsit és mégsem dőlsz majd ki ajándékosztás előtt. A süteményekre is ez vonatkozik. 1-2 szelet zserbó még nem a világ, de egy fél rúd bejgli már elég sok.
2. Figyelj arra, hogy mit eszel. Na, ezt ne úgy értsd, hogy ellenőrizd le a feltálalt menüben lévő kalóriamennyiséget, hanem próbálj okosan választani. Próbálj kevesebb fehér kenyeret enni az ételekhez és a köretek közül is válassz könnyebbet. A húsok mellé egyél salátát.
3. Ha még beleszólhatsz, kérj egészségesebbet. Az biztos, hogy a töltött káposzta úgy a legfinomabb, ahogy anyukád készíti, de talán hajlandó az érdekedben egy kicsit változtatni rajta. Zsír és napraforgó olaj helyett például jó választás az olívaolaj vagy kókuszolaj. A cukor helyett a nyírfacukor. Lisztből a mandulaliszt, zabliszt a legjobb, de teljes kiőrlésűt is használhattok sütéshez.
Kérd meg, hogy valamilyen nyers saláta is legyen az asztalon egy könnyű, olívaolajas, balzsamecetes öntettel. Vagy a krumpli helyett készüljön egy kis tepsiben sült édesburgonya, rizs helyett pedig barnarizs.
És a menü:
Ha te vársz vendégeket és nem szeretnél egész nap a konyhában állni- akár segédkezni-akkor próbáld ki a következő recepteket.
Hideg előétel:Túrós-sajtos golyók
Hozzávalók:
250 gramm zsírszegény túró
1-2 ek. joghurt
2-3 ek. reszelt sajt
só, bors
kalifroniai paprika
friss snidling
lilahagyma
Elkészítés:
Keverd össze a túrót, a joghurtot és a sajtot, hogy egy sűrű krémet kapj, majd ízesítsd sóval és borssal. Formázz a masszából kis golyókat és forgasd meg őket apróra vágott snidlingben, paprikában és lilahagymában.
Meleg előétel:Sütőtök krémleves
Hozzávalók:
1 kg sütőtök
2 fej vöröshagyma
1 liter zöldségalaplé
1,5 dl tejszín (elhagyható)
só, bors, szerecsendió
tökmag
Elkészítés:
A sütőtököt süsd meg sütőben 200 fokon süsd puhára. Kapard ki a héjából, egy pici olajon pirítsd üvegesre a hagymát, öntsd fel az alaplével, tedd hozzá a tök húsát, majd öntsd fel tejszínnel. Közben ízesítsd sóval, borssal és szerecsendióval. Botmixerrel pépesítsd össze. Szórj rá pirított tökmagot, ha pedig igazán villogni szeretnél, locsold meg egy kis tökmagolajjal is.
Főételek:Zsírpapírban párolt omlós lazac
Hozzávalók:
friss lazacfilé (egy személyre 25-30 dkg-ot számolj)
gyömbér
tengeri só
frissen őrölt bors
kapor
citrom
Elkészítés:
A lazacdarabokat egyenként tedd egy-egy darab zsírpapírra. Locsold meg őket egy kevés olívaolajjal, szórd meg sóval és borssal mindegyiket. Ezek után csak rajtad múlik, hogy melyik irányba mész el az ízesítéssel: szórhatsz rá kaprot és tehetsz rá citromkarikát, de friss gyömbérrel is nagyon finom.
Csomagold be és a csomag két végét kösd át spárgával- mintha szaloncukor lenne. Tedd a kis csomagokat egy edénybe, önts alájuk vizet, fedd le és párold őket puhára 10 perc alatt.
Egészben sült sertéskaraj
Hozzávalók:
1 szép darab karaj (egy főre 30 dekával számolj)
2 dl sör
1-2 ek. dijoni mustár
2 dl alaplé
só, bors
5-6 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A karajról vágd le a zsíros részeket, jól masszírozd be mustárral és sózd, borsozd gazdagon. A tetejére szórd rá a zúzott fokhagymát. Tedd egy mélyebb tepsibe, öntsd alá a sört és az alaplevet, fedd le alufóliával, aztán mehet a sütőbe 190 fokra 2-2,5 órára. Amikor már puha, vedd le róla a fóliát és pirítsd meg a tetejét.
Köretek:Kelbimbó baconnel
Hozzávalók:
1 kg kelbimbó
5-6 szelet bacon
olívaolaj
só, bors
egy tk. vaj
Elkészítés:
A kelbimbót főzd meg majdnem puhára forró vízben. Közben egy serpenyőben a vaj és olívaolaj keverékén pirítsd meg a bacont, aztán mehet hozzá a kelbimbó. Ízesítsd sóval és borssal.
Tepsis zöldségek
Hozzávalók:
2-3 db édesburgonya
2 fej lilahagyma
5-6 darab sárgarépa
2-3 db paszternák
só, bors ízlés szerint
olívaolaj
Elkészítés:
A zöldségeket vágd nagyobb darabokra, ízesítsd őket sóval és borssal, aztán 200 fokos sütőben süsd őket puhára.
Desszert:Madártej
Hozzávalók 4 személyre:
1,5 liter tej
6 tojás
1 vaníliarúd kikapart magjai
nyírfacukor ízlés szerint (5-6 ek.)
Elkészítés:
A tejet tedd fel egy széles edényben a tűzhelyre, dobd bele a vaníliarudat és a kikapart magjait is. Közben válaszd szét a tojásokat, a sárgákat keverd össze a cukorral és egy kevés tejjel. A fehérjét verd kemény habbá 2 kanál xilittel. A tejbe szaggasd bele a fehérjéből készült habot és 1-2 perc alatt főzd meg. Ha felforrt az edényben a tej, öntsd hozzá a tojások sárgáját és ismét hagyd felforrni. Közben kevergesd folyamatosan, amíg besűrűsödik.
Ha kész, öntsd kis poharakba és tedd hűtőbe őket.
Morzsasüteményt is készíthetsz. Szerintem nincs jobb a fahéjas szilvánál!
Jó étvágyat és kellemes ünnepeket!
from Men's Health Magyarország http://ift.tt/1m2YSv8
via IFTTT
0 Komentar untuk "Hízókúra ellen"