Mi van a csomagoláson?

Ételcsomagolások, tápanyagtáblázat, ételek csomagolása, ételek doboza, ételek tápértéke

“Organikus: a címke jelentése szerint étel 95%-ban organikus, vagyis szintetikus műtrágya és géntechnológia eljárás nélkül termesztették. Kevésbé jó, ha ilyen, de amúgy egészségtelen ételeket keresel (kekszek, chipsszek), ahelyett, hogy olyan, amúgy egészséges élelmiszerből vennél organikusat, ami rajta van Environmental Working Group’s  „a legpiszkosabb 12” listáján (pl. az alma vagy az őszibarack – ezekben található a legtöbb növényvédő szer).

” Omega-3 zsírsavban gazdag”:  a lenmag és a zsíros halak természetes módon tartalmaznak omega 3 zsírsavat, és ha bizonyos termékek címkéin látod ugyanezt, jusson eszedbe, mennyire fontos eleme az étrendednek. Ha tojást veszel, törekedj hagyományos módon – elsősorban len étrenden – tartott csirkék biotojásait vásárolni.

“Magas rosttartalom”: ez adagonként 5gramm rostot jelent. Ez azért fontos, mert a rostok szükségesek a koleszterin szint és az egészséges testsúly megtartásában. Sokunk 15 grammot vesz magához az ajánlott napi 38 grammhoz képest. Figyelj oda az ételcímkékre – néhány cég a cukorhoz, joghurthoz hasonlóan mesterségesen adja hozzá olyan termékekhez, ahol rost eredetileg nincs is. Keresd a „100% teljes kiőrlésű / gabona” feliratot!

“Hozzáadott cukor nélkül”: néhány termék mint a mogyoróvaj, illetve egyes salátaöntet is tartalmazhat hozzáadott mennyiséget – agave szirup, glükóz, méz, magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup formájában  – pedig nem is gondoltad volna. Nézd meg a címkét, és csekkold!

“Alacsony nátriumtartalom”: jelentése: kevesebb mint 140 milligramm van egy adagban – ez fontos főleg olyan termékek esetében, ami gyakran tele van sóval pl. mirelit készételek, levesek, kenyerek.  Csak ne keverd össze egy másik terminológiával, pl. „csökkentett nátrium tartalmú” – ami az eredeti mennyiség felét vagy negyedét jelenti.



from Men's Health Magyarország http://ift.tt/1PJUk6R
via IFTTT
0 Komentar untuk "Mi van a csomagoláson?"

 
Copyright © 2014 Berita Kesehatan - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info