Mennyit kell innod hidegben?

 

A kutatók tíz egészséges férfit kérdeztek, akiknek egy-egy órát kellett biciklizniük két különböző hőmérsékleten—22 és 0 Celsius fokon. Mindkét esetben annyi vizet ihattak amennyit kedvük tartotta.

Nem meglepő, hogy a hidegben nem izzadtak annyit a srácok. Ugyanakkor kevesebbet is ittak—körülbelül két pohárral a hidegben, 3,5-el a melegben. Az döntő dolog: Nagyjából ugyanannyi súlyt vesztettek mindkét esetben (ez egy általános, noha nem túl precíz módja a folyadékvesztés mérésének).

Ez egyrészt azért lehet, mert egyszerűen nem gondoltak annyit a hidratációra, másrészt viszont azért is, mert a fiziológiai folyamataik—mint a véráram testhőmérséklet szabályozása—szintén befolyásolta a szomjukat.

Az eredmények azt sugallják, hogy a legtöbb esetben az alapvető szabálya a folyadékpótlásnak—igyál, ha szomjas vagy—ugyanúgy igaz hidegben is, magyarázza Ph.D Stephen Mears kutatódiák a brit Loughborough Egyetemről.

Egy fontos megjegyzés: Az eredmények azt sugallják, hűvösebb időben a szomjúság ingere csökkenhet valamelyest. A srácok akkor is kevesebbet ittak, amikor a szérum ozmolaritásuk, ami a folyékony és a szilárd alkotóelemek arányát adja meg a vérplazmában, azt jelezte, hogy szomjasnak kéne lenniük. Ez a kis különbség viszont nem lesz igazán káros hatással az egészségedre vagy a teljesítményedre, főleg ha nem edzel többet két óránál, mondja Mears.



from Men's Health Magyarország http://ift.tt/21o1Daw
via IFTTT
0 Komentar untuk "Mennyit kell innod hidegben?"

 
Copyright © 2014 Berita Kesehatan - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info