Ismerd fel a néma infarktust!

Néma infarktus, szívinfarktus

Némelyek észrevétlen, enyhe tünetekkel vagy anélkül megy végbe, tájékoztat a National Institutes of Health (NIH). Kutatásukban 1,800 fő, 45 éves és annál idősebb, panaszok nélküli alanyt vizsgáltak, majd 10 évvel később újra megtették. 8%-uknál heget – roncsolt szövetmaradványt – fedeztek fel a szívükön, ami bizonyítja: szívinfarktuson estek át. Ami ijesztő: a csoport majdnem fele ezt nem is tudta.

“Némely esetben a betegek tünetei nem annyira erősek, hogy orvoshoz fordulnának,” mondja a tanulmány szerzője, David Bluemke, M.D., Ph.D., a NIH Clinical Center radiológus vezetője.

A néma szimptómák a következők lehetnek: enyhe mellkasi nyomás, hányinger, hányás, megmagyarázhatatlan fáradtság, gyomorégés, légszomj, kellemetlen érzés a nyakban vagy az állkapocsnál. A néma infarktus sokszor inkább hasonlít egy gyomorrontásra, influenzára vagy emésztési zavarra, azonban ezek a problémák nem hagynak nyomot a szívszövetben.

És a lényeg pont ez: a hegesedés felboríthatja a szív elektromos rendszerét, a normálistól eltérő szívritmus vagy aritmiát okozva, mondja Dr. Bluemke. Ilyenkor a szív túl gyorsan ver, emiatt nem tudja hatékonyan továbbítani a vért, ami akár hirtelen szívmegálláshoz is vezethet.

Mit tegyél? Figyelj oda a tünetekre, ha nem érzed magad 100%-osan jól.

Fiatalok esetén a szívroham kockázata elenyésző, de ha 50 év felett jársz, vagy már elmúltál 40 és előfordult már a családodban szívroham, vagy egyes rizikófaktorok (magas vérnyomás, diabétesz, dohányzás), fordulj mihamarabb orvoshoz, ha a tünetek 20 perc múlva se múlnak, vagy mozgás hatására rosszabbodnának. Még ha nem is lennének tüneteid, akkor is érdemes évenként felülvizsgálaton évente megjelenned, mert nem a néma szívroham az egyetlen, ami heget okozhat a szerven, hanem a fent említett rizikófaktorok is.

Fontos a korai felismerés, ami után orvosi kontrollal és a kockázati faktorok megszüntetésével elejét vehetjük a további bajnak. Érdemes továbbá a koszorúerek mésztartalmát megvizsgáltatni, ami igen hatékony a korai felismerésben.

Kép: Europress



from Men's Health Magyarország http://ift.tt/21h7IFG
via IFTTT
0 Komentar untuk "Ismerd fel a néma infarktust!"

 
Copyright © 2014 Berita Kesehatan - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info